2014. június 7., szombat

Bio dezodorok három új, izgalmas illatban

A testszag megszüntetésének művészete – Bio dezodorok három új, izgalmas illatban
Bár ma már természetes a dezodorok használata, fejlődésük hosszú és kihagyásoktól sem mentes múltra tekint vissza. Rögös út vezetett az ókori praktikáktól a mai, káros anyagoktól mentes bio dezodorokig.


A testszag semlegesítése nem minden korban és különösen nem minden nemzet tagjai számára bírt jelentőséggel. Szeretünk úgy gondolni az ókori Görögországra, mint a kultúra bölcsőjére, ám ők nem fordítottak különösebb gondot az izzadtság kellemetlen illatának elfedésére. A dezodorálással kapcsolatban az első írásos feljegyzések Egyiptomhoz, pontosabban a hiúságáról és szépségéről ismert uralkodónőhöz, Kleopátrához kötődnek. A királynő híres tejes fürdői közben használtak citrom és fahéj keverékéből készült pasztát a hónalj környékén, hogy ezzel fedjék el a kellemetlen illatokat. De azzal is tisztában voltak, hogy a szagok kialakulása összefügg a szőrzettel is, így hónaljukat már borotválták is. Arról nincsenek információink, hogy ismerték-e a holttengeri ásványokat, az argán olajat, az aloét vagy kókuszolajat, de valószínűleg ők is szívesen használták volna ezeket, akár deó alapanyagként, bőrápolóként is, ezek ma egyébként a Dr. Organic készítményekben is megjelennek.
Köztudott, hogy a kellemetlen szagok kialakulásáért a hónaljban megtelepedő baktériumok felelősek, melyek az izzadtság lebontása közben termelik nem éppen illatos végtermékeiket. A szag semlegesítésére ma két elterjedt megoldás létezik: a pórusok elzárása és ezáltal az izzadás lokális akadályozása, illetve a baktériumok szaporodásának gátlása. Ez utóbbi megoldás nem avatkozik be a szervezet belső folyamataiba, kizárólag a szagok kialakulását előzi meg. A korábbi dezodorok (a már említett egyiptomi mixtúra is) csupán a már kialakult szagokat igyekeztek egy erősebb illattal elfedni, ennek végeredménye pedig legalábbis erősen aggályos. Ráadásul a 19-ik századik a dezodorok fejlődése meg is szakadt, hiszen az ókorban csak a már említett Kleopátra féle módszer volt divatban a világ kulturáltabb felén, a középkorban pedig egyenesen nemkívánatosak voltak az ilyen jellegű hívságok. Ebben a korban még a testszag elfedése is csak a gazdagok kiváltsága volt. Ők pedig parfümöt használtak e célra.
Az első, modern értelemben vett dezodor megjelenésére egészen 1888-ig kellett várni, amikor egy Egyesült Államokbeli feltaláló vattára csepegtethető kemikáliával állt elő. Persze az ipari forradalom a deokat sem hagyta érintetlenül, hiszen a golyóstoll Bíró László általi feltalálása indította el a golyós dezodorok hódítását is. Persze emellett a vegyipar fejlődése is szerepet játszott abban, hogy kialakultak a mai hagyományos dezodorok, amelyek a nem kívánt testszagot szüntetik meg, ugyanakkor nem akadályozzák a test természetes izzadási folyamatait, illetve az izzadásgátlók, ez utóbbiak egyik fontos összetevője az alumínium só, amely az előbb említett pórusok lezárásért felel.

A Dr. Organic készítményei alumíniumsót nem tartalmaznak, mint ahogy semmilyen hozzáadott kémiai anyagot sem. A márka golyós dezodorjai a pórusok elzárása nélkül természetes összetevőkkel biztosítanak hosszantartó védelmet. Bioaktív hatóanyagaival gyengédek a bőrhöz, mégis hatékonyan semlegesítik a nem kívánt testszagot, gátolják a túlzott verejtékezést, megnyugtatják és hidratálják a bőrt. Ráadásul megfizethető áruk lehetővé teszi, hogy az egészséges illatsemlegesítés mára már ne csak a gazdag kevesek kiváltsága. A hat jól ismert Dr. Organic deó illat mellett idén három új illat csábítja a vásárlókat.   

Mit szóltok hozzá? Próbáltátok már? Kipróbálnátok? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése